понеделник, 15 април, 2024 година.

От вътрешното министерство потвърдили информацията

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев напуска поста си по свое желание.

Това съобщиха от вътрешното ведомство, като уточниха, че това е направено ва основание чл. 36, ал. 6, т. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

Коцев бе начело на професионалното ръководство на МВР от 8 септември 2023 г.

„Главният секретар на МВР е изолиран от работата на системата във вътрешното ведомство“, каза преди седмица бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според него решения като докладите, които трябва да минават през министъра, минават през заместник-главния секретар.

Знам, че г-ж Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра от много време. От месец два има колебания дали може да остане на поста, защото не може да си върши работата. Имало е натиск да напусне, защото двамата с министъра не можели да работят заедно. Когато в една институция хората не могат да работят като екип, става много трудно“, заяви тази сутрин премиерът в оставка Николай Денков в традиционното си интервю на живо във Фейсбук.

Коцев пое най-висшия професионален пост в МВР през септември м.г. Това стана след дълга сага около напускането на предишния главен секретар на МВР Петър Тодоров, когото президентът Румен Радев отказа да махне и го бранеше до последно. ПослеТодоров сам подаде оставка и бе назначен Коцев.

Още в началото на юли м.г. вътрешният министър Калин Стоянов беше започнал издигането и внедряването на Коцев в централното ръководство на МВР. Стоянов временно го преназначи за зам.-главен секретар на МВР. Като причина за решенето тогава бе посочена дългата невъзможност на главен комисар Станимир Станев да изпълнява задълженията си.

„Като приоритет пред работата на Коцев министър Стоянов постави противодействието на нелегалната миграция, както и борбата с пътно-транспортния травматизъм. От своя страна старши комисар Коцев благодари за доверието. Той подчерта, че е преминал през всички нива в системата на МВР“, написаха по онова време от пресцентъра на МВР.

Живко Коцев влиза в структурата на МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Бил е инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на различни сектори в отдел „Криминална полиция“ на отделни районни управления в София и началник на 4-о РУ-СДВР. Завършва магистратура по право във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, а през 2004 г. Академията по правоприлагане ILEA в Будапеща.

От 2010 до 2013 г. е директор на ОДМВР-Велико Търново.

Между 2013 и 2015 г. работи в отдел „Криминална полиция“ на Главна дирекция „Национална полиция“. От 2015 г. е заместник-директор на СДВР. В периода 2015 – 2022 г. работи на различни длъжности в Главна дирекция „Национална полиция“. От март 2022 г. до 10 юли 2023 г. е директор на ОДМВР-София.

От 10 юли 2023 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността заместник главен секретар на МВР.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо предложение на Министерски съвет и указ на президента.

След като започна процедурата за съставяне на служебен кабинет ПП-ДБ обявиха, че Калин Стоянов не бива да остава като министър и изразиха опасения за провеждането на предсрочните избори.

„Единственият човек, с когото съм разговарял и който ме покани и ми предложи да бъда част от кабинета „Денков“ като експерт, е Кирил Петков. Вероятно на някои хора не се хареса това, че за тези 9 месеца не политизирах системата на МВР, което може би е основното и най-вече не позволих някой да ми нарежда кой, кога, къде и на каква длъжност да бъде поставен определен човек. Г-н Главчев, кандидатът за служебен премиер, не ме е търсил. Ако ме потърси, ще се отзова на поканата и ще изговорим това, което имаме да си кажем“, подчерта преди дни вътрешният министър Калин Стоянов.

Очаквайте подробности