понеделник, 15 април, 2024 година.

Десет хиляди дръвчета за засаждане ще бъдат раздадени тази неделя на жителите на Радомир и региона, съобщиха от общинската администрация. Кампанията е на „Гората.бг“ и е подкрепена от местните власти.

Подготвени за подаряване са плодни, медоносни и паркови дръвчета. Сред тях – дюли, облагородени череши, липи, ясени, ели. Размерът на повечето фиданки варира между 40 и 180 сантиметра. Видовете са оптимални за прихващане и лесни за засаждане в различна среда. Част от плодните дръвчета са необлагородени и следва да се ашладисат, обясняват организаторите.

Те допълват, че всеки всеки посетил проявата и избрал дръвче за засаждане ще получи и подробна информация за отглеждането му.

Акцията по раздаване на дръвчета ще започне в 10:30 ч. на площад „Свобода“ в Радомир. Всеки ще получи колкото фиданки желае, но важно условие е те да се отглеждат лично и да не се препродават.

Това е поредната екологична инициатива между Община Радомир и „Гората.бг“. Навръх националния празник на страната над 3300 дръвчета бяха засадени по пътя към радомирското с. Копаница. В акцията се включиха множество доброволци.