сряда, 21 февруари, 2024 година.

Новоучредена гражданска инициатива „Даная за живот“ организира петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. Това съобщиха от организацията. В гражданската инициатива участват лекари, юристи, писатели, артисти, журналисти, икономисти, спортисти, блогъри, режисьори, учени, преподаватели и др. За председател на инициативния комитет е избрана Кремена Кунева. Националната гражданска инициатива е създадена в съгласие със Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

В петицията се настоява за дигитална информационна система за всички детски клиники в страната, която насочва в реално време нуждаещите се семейства към най-подходящите клиники и специалисти, според населеното място и състоянието на детето; „гореща“ телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти; въвеждане на правила за добра медицинска практика за всички медицински специалности; актуализиране на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ; публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болничните заведения; въвеждане на система за качествен контрол на комуникацията между болниците и в болниците и проследимост на решенията и действията; задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности; преструктуриране на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в независим държавен орган.

Подписката на „Даная за живот“ ще бъде събирана само на хартия, а пълният ѝ текст ще бъде публикуван на сайта и във фейсбук страницата на фондация „Даная“.

Исканията на гражданската инициатива ще бъдат внесени в Народното събрание, в Министерския съвет и в Министерството на здравеопазването, които до три месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи, допълниха от „Даная за живот“.

Фондация „Даная“ беше създадена в памет на 15-годишната Даная, която изгуби битката за живота си през май 2023 г.