четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) неслучайно мълчи за общинските дружества, заяви общинският съветник Борис Бонев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ („Спаси София“) на брифинг пред журналисти в Съвета.

В дневния ред на днешното заседание са включени шест доклада на ПП-ДБ (СС) за нови правила на избор на ръководствата на „Топлофикация София“, „Център за градска мобилност“, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“, „Софинвест“.

Такъв доклад е внесен и от общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО заедно с независимите Севделина Петрова, Красимир Гълъбов.

Доклад по същата тема в днешния дневен ред има и Диана Тонова от БСП.

Бонев каза, че всички общински съветници на ГЕРБ са в зала и всички мълчат и това не е, защото няма какво да кажат. „За културния календар за едни три хиляди лева се джафкаха три часа, всеки един от тях взимаше думата и имаше мнение, сега, когато говорим за 3 млрд.лв., за „Топлофикация“ и за Центъра за градска мобилност, те позорно мълчат“, заяви Бонев. Според него това не се случва, защото нямат какво да кажат, а защото им е наредено да натискат копчетата. В това са се превърнали ГЕРБ, но и БСП също, добави той.

Когато на тъмно с доклад, внесен преди по-малко от 24 часа, се предлагат 26 анонимни души да управляват икономика за 3 млрд.лв. на София, това не може да бъде описано по никакъв друг начин освен като терористичен акт срещу общината, заяви Бонев. Според него по-притеснителното е, че „хора, които публично заявяваха, че са за прозрачни конкурси, изведнъж си обръщат мнението, само защото са отишли на диванчето в някоя партийна централа и днес гласуват заедно с икономическото мнозинство и са част от него“.

Бонев поздрави общинските съветници от „Синя София“ и „Възраждане“ и Диана Тонова от БСП, затова че в този изключително разделен момент, те гласуват по съвест и принципно. Това, което всички видяха, е как на заседанието от ГЕРБ позорно мълчаха, защото те не могат да кажат нищо, защото добре знаят, че това не е доклад, който цели да стабилизира и да подобри работата на общинските дружества, заяви Борис Бонев.

Общинският съветник припомни, че от ПП-ДБ (СС) предложиха да се проведат открити и честни конкурси, в които самият процес да се излъчва на живо, за да могат гражданите и медиите да се запознаят с доводите на всеки един от кандидатите, както и да се публикуват индивидуалните оценки на всеки един член от комисията, а не една обща оценка. Това предложихме ние, а те предложиха също конкурс, но по старите правила, но междувременно „отрязване на главите“ и премахване на всички настоящи ръководства и назначаването на 26 анонимни човека, каза Борис Бонев.

Според него е очевидно, че става въпрос за сделка, която започна с разпределението на комисиите в СОС след инфарктно заседание до късно на Съвета, в която същите тези хора си разпределиха председателските места на комисиите и цялата тежест по комисиите под давлението на ГЕРБ.

На въпрос дали е възможно временните ръководства на шестте дружества, ако бъдат избрани, да останат за постоянно, Борис Бонев, каза, че дори може да се обзаложи, че точно това ще стане. „Мога да заложа много, много пари в подкрепа на твърдението, че тези хора след това ще станат постоянни директори на тези дружества“, каза Борис Бонев.

Обсъждането на докладите за ръководствата на шестте общински дружества в СОС е подновено след едночасова почивка.