петък, 24 май, 2024 година.

„Гугъл“ отпуска един милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект. Още един милион долара ще бъдат дадени под формата на достъп до изчислителни мощности от последно поколение.

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

С отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research. Темите са свързани с изкуствения интелект, големите езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение.

„Една от целите на INSAIT е да изгражда следващото поколение технологични лидери в България, които могат да създадат следващия Google“, каза проф. Мартин Вечев, който е основател и научен директор на INSAIT.

А Слав Петров, който е вицепрезидентът на изследователската лаборатория за изкуствен интелект на Google DeepMind, отбеляза: „Виждаме, че изискванията всяка година нарастват до 10 пъти“.

„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво“, каза служебният министър на образованието Галин Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация.

„Един много важен жест за развитието на българската наука. На базата на тези средства ще могат и талантливи, включително и български деца, да останат в България и да станат, може би, водещи учени, изследователи или бизнесмени през следващите години в България“.


Снимки – Добромир Видев и БГНЕС.