неделя, 21 юли, 2024 година.

Игуменът на Руенския манастир „Св. Иван Рилски“ йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия.

Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия – първото под председателството на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Даниил.

На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.

Архимандрит Мелетий (Спасов), досегашен зам.-ректор на Софийската духовна семинария, става неин ректор, считано от 9 юли 2024 г., съобщава на сайта си Софийската света митрополия.

Йеромонах Йоан, чието светско име е Димитър Пешев, на 44 години, е игумен на Руенския манастир, разположен на два километра над родното място на св. Иван Рилски – село Скрино, от 2008 год., а в манастира е от 20 години.

Интересното е и това, че преди Йоан игумен е бил Поликарп, който беше до вчера викариен епископ на покойния български патриарх Неофит.

В сряда Йоан се изнесъл от Руенския манастир в София.

В Светата обител над Скрино остават двама монаси – Лука и послушник, постъпил там преди година, коментираха миряни от Бобошевско.