понеделник, 20 май, 2024 година.

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции.

На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС.

Пред Радио София Христо Михайловски – дистрикт гуверньор на Ротари България обясни, че данните сочат, че след по-малко 60 години, страната ни ще има около 4,8 млн. жители.

„За последните десетина години населението в България намалява с 1 млн. човека, а прогнозите са, че през 2080 ще бъдем под 5 млн. Миналата година организирахме кръгла маса, където засегнахме основните фактори, които влияят на демографската криза, а именно смъртността, раждаемостта и миграцията. Тогава отчетохме, че едно от най-силните влияния има смъртността“, каза Михайловски.

За негативната тенденция силно влияние оказват и най-ниската продължителност на живота в ЕС, както и все по-отчетлив спад в знанията на българските деца и младежи.

„С тази втора среща предлагаме на обществеността и на съмишленици проекти, които директно ще повлияят, макар и мъничко, на силата на вредното влияние на демографската криза. Направихме превенция за рак на гърдата в слабо населени райони. С наши партньори от Франция и Испания закупихме бус, сложихме мамограф и обикаляме слабо населените места на България. Извършени са над 35 000 профилактични прегледа, в над 100 общини. Открити са над 250 карцинома. Това е проект, с който успяваме да запълним една дупка, с която българското здравеопазване все още не може да се пребори“, уточни Христо Михайловски.

Той добави, че Ротари България работи и по други проекти в посока намаляване на демографската криза. Единият е свързан с безопасността на пациента, за другият – с нов подход в кръводаряването.

Участие в днешната кръгла маса освен дистрикт гуверньора на Ротари България Христо Михайловски, ще вземат и д-р Стойчо Кацаров, доц. Георги Бърдаров и Михаил Ненов, зам.-кмет „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ – Община Бургас.

Подробности можете да чуете в звуковия файл на страницата на БНР.