петък, 12 юли, 2024 година.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов:

Постигнато е неформално споразумение за възможността „Булгаргаз“ да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания „Боташ“ на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в парламента.

Той уточни, че това е договорено на среща, провела се по негова инициатива с турския му колега Алпарслан Байрактар на 27 април, в която са участвали представители на „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Министър Владимир Малинов уточни:

На четвърти юли тази година „Булгаргаз“ е изпратил официално предложение до „Боташ“ за предоговаряне на споразумението с приложен към писмото проект на допълнително споразумение.

Проектът съдържа предложения за изменение, които са съобразени с текущите пазарни нива на предоставените от „Боташ“ услуги в региона, с цел запазване на финансовата стабилност на дружеството и запазване на част от предимствата на споразумението.

Предвидена е оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, предвиждане на възможност за едностранно прекратяване от страна на „Булгаргаз“ на споразумението и прехвърлянето именно на правата на трети страни в пълен обем.“