четвъртък, 20 юни, 2024 година.

До голяма степен европейското измерение в тази кампания липсваше, беше минало на заден план от националното, от националните злободневни теми, каза ръководителят на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България Теодор Стойчев на събитието „БТА 24/27 ЕС“ в Националния пресклуб на Агенцията, посветено на резултатите от изборите за Европейски парламент.

Той отбеляза, че европейските избори са изключително важни, защото тази картина, която определят, ще бъде с нас в следващите пет години. По думите му в ЕС няма предсрочни избори. Това, което сме избрали в периода 6-9 юни, ще бъде нашето представителство в следващите пет години, посочи Стойчев.

Тази инициатива на БТА да предадете общоевропейското измерение на тези избори, как са протекли в останалите държави, въобще да се почувстваме и ние част от този европейски дебат, който тече във всички страни покрай изборите, е много важна, заяви ръководителят на Бюрото на ЕП в София. Той отбеляза, че имат прекрасно сътрудничество с БТА от много години и изрази увереност, че то ще продължи и за в бъдеще. И най-важното е да даваме точна и вярна информация на българските граждани за това, което се случва в ЕС и в частност в ЕП, допълни Стойчев.

Преди събитието, в което ще се включат на живо специалните пратеници на БТА от столиците на всички страни от ЕС, Теодор Стойчев коментира пред журналисти, че промяна в ЕС ще има и за това са изборите. Така или иначе предстои да има период, в който ще трябва да се реши какви промени трябва да настъпят в европейските институции, за да може да се осъществят и последващи разширявания, за които се говори от много отдавна и които са обещани на много държави, посочи той. Стойчев отбеляза, че на Западните Балкани е обещано още от 2004 г. членство в ЕС, но преди това самият ЕС трябва да се реформира.