вторник, 5 март, 2024 година.

Най-високата средна заплата в България е в община Челопеч – близо 3400 лева, следвана от община Козлодуй – 2 949 лева, а на трето място е община Кнежа с 2 813 лева.

Това показва ĸapтa нa зaплaщaнeтo пo oбщини пpeз 2022 година нa Инcтитyтa зa пaзapнa иĸoнoмиĸa.

Експертите посочват, че пробивът на община Кнежа се дължи на силно развитото зърнопроизводство и на факта, че там е най-големият производител на слънчогледово олио в страната.

Анализът отрежда четвърта позиция на Столична община с 2475 лева.

Картата на заплатите дава различен поглед към икономиката на страната, като разкрива успешни примери за развитие както в големите икономически центрове, така и в по-малки индустриални общини.

Първите три места в класацията на възнагражденията се заемат от общини, в които има водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури.

В топ 10 се нареждат Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

Сред големите областни центрове след първенеца Столична община са община Варна – с 1 642 лева заплата или 17-то място в страната и община Пловдив – 1 584 лв. или 22-ро място в страната.

Средната заплата на наетите в 215 общини бележи ръст между 40% и 70% за четири години, се посочва в анализа. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 година.

Най-голямо е повишението в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или пък съществуващите компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати.