четвъртък, 18 април, 2024 година.

Министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков подписа днес решението за избор на изпълнител за доставката на седем двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Обществената поръчка беше открита в средата на февруари, а в края на март бяха отворени офертите на участниците.

Оценката показа, че офертата на полската фирма “Stadler Polska Sp. z o.o.” отговаря на всички изисквания на възложителя. Предложената цена е 300 513 279,50 лева, а срокът за доставка на подвижния състав е 26 месеца, добавиха още от МТС. Предстои в законоустановените срокове да бъде подписан договорът с избрания изпълнител.

Паралелно с това от утре започват преговорите с испанската компания „Patentes Talgo SL” за доставката на 20 push-pull влака, а обществената поръчка за доставка на 35 електрически мотрисни влака предстои да бъде възобновена на етап подаване на оферти със срок до 11 април 2024 г.

По Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) са планирани инвестиции за закупуването на седем двуетажни и 35 едноетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни пуш-пул състава, 18 електрически маневрени локомотива, както и доставката на бордово оборудване за 108 електрически локомотива и мотрисни влака.