четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Нашата позиция е също толкова важна, колкото и позициите на всички останали държави, категоричен бе той

„Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО. Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост“.

Това коментира пред БНР Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

По думите му всички одобрени документи и декларацията са в контекста на войната в Украйна, защото тя е основна заплаха и за НАТО. Основните документи са свързани преди всичко със засилването на отбранителния капацитет на Алианса и изграждането на механизми, които да гарантират защитата и способностите на НАТО за сдържане в контекста на руската агресия, посочи той.

Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през 2025 г.
Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Освен това, добави Божилов, НАТО прие няколко документа, важни за подкрепата за Украйна. Ясно беше подчертано, че пътят на Украйна е в НАТО, коментира той в предаването „Преди всички“. И още:

„Създаде се съвместна структура, която да подпомага страната във всичките ѝ действия за членство, което освен военното подпомагане, включва и подпомагане за демократичното развитие и контрол“.

„България подкрепя всичките решения. България активно участва и в изграждането на отбранителния капацитет на НАТО, най-вече чрез увеличаване на българския отбранителен капацитет, но участва и в подпомагането на Украйна и с въоръжение, и по всякакъв друг начин“, подчерта Йордан Божилов.

Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник

По думите му войната в Украйна е израз на едно сериозно геостратегическо разединение. Нашата позиция е също толкова важна, както и позициите на всички останали държави, категоричен бе експертът.

Цялото интервю на Ирина Недева с Йордан Божилов в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.