понеделник, 15 април, 2024 година.

Паметта на децата, загинали в катастрофата при река Лим ще бъде почетена и от вицепрезидента Илияна Йотова. Тя ще бъде на официално посещение в Черна гора днес и утре.

На мемориала на 12-те ангели се очаква и президентът на Черна гора Яков Милатович. Програмата е организирана от посолството на Черна гора, съвместно със Сърбия.

Официална церемония и панихида. След това делегацията ще отиде и в Бяло поле, където ще бъдат положени цветя и на другия паметник, изграден от черногорци.

20 години от трагедията в река Лим

След това е посещението и в кметството на Приеполе в Сърбия, където представителите ще участват в среща с местни хора, пазещи спомена за ужаса. Програмата ще продължи и в културния център в Бяло поле, където ще бъдат и изказванията на вицепрезидента кметът на общината Петър Смолвил, посланикът на България в Черна гора.

Ще бъдат прочетени съболезнователни адреси от вицепремиера и външен министър в оставка Мария габриел и президента Георги Първанов, в чийто мандат се случи трагедията. Ще бъдат представени и видео материали от архивите на черногорските медии и на БНТ, събрани в 20 минути, след което ще има и монолог на актьор от Бяло поле.

Вицепрезидентът Йотова ще разговаря с кмета на община Цетине Никола Джурашкович по повод инициатива за поставяне на паметник на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е посветил на Черна гора стихотворение през 1877 година заради участието на черногорска войска в руско-турската освободителна война.