четвъртък, 23 май, 2024 година.

„Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз“. Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник – председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Пред комисията по случая „Нотариуса“: Владислава Цариградска съобщи за нови заплахи за живота
Европейски магистратски организации искат проверка заради Цариградска и Лазаров

Кореспонденцията е в отговор на писмо на правозащитната организация от края на март. Освен до Йоурова, то беше адресирано и до ключови регионални и международни организации, и даваше публичност на проблема със заплахите срещу Цариградска и колегата ѝ – апелативният съдия Цветко Лазаров, както и на публичните разкрития за търговия с влияние в съдебната система след разстрела на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, сочен като един от брокерите на влияние в българската съдебна система.

Съдия Цариградска: Мафия не се бори с публично изслушване

След убийството на Божанов в 49-тото Народно събрание беше създадена временна комисия, която да изследва твърдения за негово влияние в политическите среди. Специална комисия за евентуалните му контакти в съдебната система създаде и Съдийската колегия. Прокурорската колегия пък проведе поредица от изслушвания.

Владислава Цариградска: Всички институционални активности по случая „Нотариуса“ са имитация

След като стана ясно, че страната върви към предсрочни парламентарни избори институционалната активност около Нотариуса и друия сочен за лобист в съдебната система – Петьо Петров, по прякор Еврото, приключи.