събота, 20 април, 2024 година.

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов отрече да е упражнявал натиск върху главния секретар Живко Коцев, който подаде оставка.

Посочените от него причини са лични, подчерта Стоянов, като отбеляза, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е настоявал за определени назначения:

„Негово искане, когато беше в моя кабинет в Министерството, беше точно това – за ръководител на оперативния щаб за изборите да сложим заместник-министър Кирил Ценкин. Тогава аз му казах, че това много трудно може да се случи, дори и невъзможно, тъй като винаги назад във времето, а и занапред ще бъде и е бил главния секретар, но няма как лице, което е част от политическия кабинет, в случая какъвто е заместник-министъра, да бъде ръководител на оперативния щаб“.

Калин Стоянов отново заяви, че не е познавал Мартин Божанов – Нотариуса.

„Единствената структура, която успя да събере материали и данни за този човек, които данни послужиха да бъде образувано досъдебно производство, това е Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, и то под мое ръководство. Дали е бил или не сътрудник едно лице, независимо дали е Мартин Божанов или който и да било друг, това представлява държавна тайна. Дали едно лице е сътрудник или не, това по никакъв начин не му дава протекция по отношение на него да не бъде извършено наказателно преследване“, обясни министърът на вътрешните работи в оставка