сряда, 19 юни, 2024 година.

Кампания за превенция на туберкулозата организират в Специализираната болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Светослав Дачев.

Тя ще се състои от 17-и до 21 юни и от нея могат да се възползват всички хора, включително и здравно неосигурените. Препоръчително е желаещите да се запишат предварително на регистратурата на Белодробната болница, уточни д-р Дачев.

Всеки работен ден през следващата седмица в периода от 9:00 ч. до 12:00 часа в лечебното заведение ще се състои безплатен скрининг за риск от туберкулоза чрез анкети, прегледи и консултации. При необходимост ще се правят и допълнителни изследвания, като проба Манту и снимка на белите дробове.

Д-р Дачев припомни, че кампанията е ежегодна и се провежда четири пъти годишно – през март, юни, септември и декември.

По данни на Регионалната здравна инспекция, цитирани от областната администрация в Русе, заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 г. представлява 13,5 на 100 хил. население, а регистрираните лица с туберкулоза са 881. През 2023 г. на територията на областта са съобщени и регистрирани 13 случая на туберкулоза, а през 2022 година случаите са били 19.