събота, 18 май, 2024 година.

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на „Зеления уикенд“, организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие.

Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: „По-добра свързаност на хората с езерата”.

„Бургас е град, който има три прекрасни езера. Всички ние трябва да се възползваме от тази природна даденост, да имаме по-голяма свързаност с тези невероятни места – дом за птици и риби. Затова насочихме вниманието на учители, деца и родители към тях”, сподели Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

В инициативата ще участват 22 учебни заведения от Бургас. Деца, родители и учители ще се съберат от 17:00 часа на площад „Атанас Сиреков“, откъдето под музикални звуци шествието ще премине по ул. „Богориди” до Морската градина, сцена „Охлюва”.

В разговор с Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие за карнавала на биоразнообразието този уикенд в Бургас, тя сподели в ефира на „Нашият ден“:

„Тази инициатива започна по време на пандемията и се организира за четвърти път от Общината, а ние включихме карнавала на биоразнообразието като част от програмата на „Зеления уикенд“. От няколко години той вече е през май, когато е много подходящо, защото наистина е зеленият месец, пълен с различни дати и прояви.

Карнавалът е едно наистина шарено и вълнуващо, много емоционално и приятно събитие. Най-голямата група са децата от детските градини. Включват се много учебни заведения и детски градини от целия град. Всяка година имаме различна тема на карнавала с идеята да провокираме интереса на децата, на родителите и учителите, които подготвят костюмите, да достигнат до една по-голяма дълбочина.“

Тази година карнавалът обещава да бъде още по-вълнуващ и незабравим, събирайки хора от всички възрасти за едно уникално преживяване, насочено към връзката между хората и природата.

Чуйте разговора в звуковия файл на страницата на БНР.