понеделник, 20 май, 2024 година.

Картини от художествената галерия в Тутракан гостуват на Силистра. Изложбата бе открита днес и ще остане до средата на месец юни.

Експозицията показва 42 картини – живопис, като сред авторите са съвременните художници проф. Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, доц. Пеньо Пенев, доц. Йордан Йорданов, доц. Иван Узунов, Янко Янев и други.

Изложбата бе открита с вернисаж. Картините са подбрани от фонда на галерия „Жельо Тачев“ в Тутракан лично от директора на художествената галерия в Силистра Йордан Колев:

„Хубави картини, за да ги покажем в нашата галерия. Преди две години показахме Дуловската художествена галерия, сега Тутраканската, пък в същото време ние занесохме наши творби, подбрани, за галерията в Тутракан – разменни начала.“

Това са картини събрани главно от пленера, който ежегодно се провежда в Тутракан съвместно със Съюза на българските художници:

„И оттам поканват много известни автори, които рисуват в Тутракан, а след това оставят по две картини за художествената галерия.“

Галерията в Тутракан разполага във фонда си главно с творби на художници-съвременници, докато силистренската художествена галерия няма средства за закупуване на нови картини и разчита единствено на фонда си от 1600 творби – шедьоври на Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев и други класици.

Снимки – Незабравка Кирова.