неделя, 21 юли, 2024 година.

Кризата в ДПС се задълбочи, Джевдет Чакъров и Делян Пеевски размениха реплики

Случващото се в ДПС и днес продължи да предизвиква напрежение – не само в партията, но е на път да разбърка политическата ситуация.

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган Общинската организация на ДПС в Гърмен – първата в Благоевградско, която ще подкрепи Доган?

Днес беше обявено, че от парламентарната група са изключени 17 депутати, включително и другият председател Джевдет Чакъров. По-късно стана ясно, че е постъпило е заявление от Ахмед Вранчев, в което той заявява желанието си да напусне парламентарната група на ДПС, то беше прочетено от зам.-председателя на НС Росица Кирова. Така и той вече е извън ПГ на ДПС.

А от още един депутат – Димитър Николов, постъпи заявление в парламента, че вече не желае да бъде част от парламентарната група на ДПС. Така отпадналите от ПГ на ДПС стават 19 – 17 изключени и още 2 напуснали сами. Така ПГ на ДПС вече наброява 25 народни представители.

Вследствие на това партията става четвърта политическа сила в Народното събрание след ПП-ДБ и „Възраждане“. Това означава, че ДПС няма да получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Днес представители на двете групи в Движението взаимно се обвиниха в натиск и всяване на страх, а противоречията бяха коментирани и от останалите парламентарно представени политически формации.

Още преди пленарното заседание двете фракции в ДПС се сблъскаха. Един от първите изключени – Рамадан Аталай, изтъкна, че е абсурдно да се мисли, че почетният председател може да изгуби битката с Делян Пеевски и намекна за последиците за отказалия да подаде оставка:

„Вие как си представяте господин Доган да се отцепи от Движението за права и свободи? Ако Централния съвет вземе решение, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени.

Ако разбира се, че му отнемат възможността да бъде председател на партията, това не е сваляне“.

Стана ясно, че до дни се чака да бъде свикан Централният съвет на Движението и на него може да присъства лично Доган, където да бъдат взети тези решения.

Ответната реакция не закъсня – от парламентарната трибуна беше съобщено, че с 25 гласа „за“ групата на 17-те – срещали се с Доган в резиденцията в Росенец, са изключени.

Според Джевдет Чакъров решението е било взето под натиск:

„Този акт е видно, че е приет под натиск, под страх. Получаваме множество обаждания от структурите и от членове и симпатизанти на ДПС, които ни споделят един такъв подход, един такъв прецедент в историята на ДПС.

Виждате какъв е стила, виждате какъв е подхода, така, че той не е приемлив. Към всеки един от нас са отправяни заплахи.

Това трябва да бъде преодоляно, както е казано в обръщението на почетния председател д-р Ахмед Доган. Всички ние трябва да преодолеем страха“.

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение
Джевдет Чакъров за изключването си от ПГ на ДПС: Този акт не е легитимен

Отговорът на Делян Пеевски, който не смята да се отказва:

„Това е изключително несериозно – Чакъров, който звъни и натиска всички и заплашва. Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС.

Според мен това, което го прочетох, направо не мога да повярвам, че го прави почетният председател. Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение.

Който дели партията си е за негова сметка. Аз с никой не водя войни. Аз искам да работим за хората и нещата да се получават. Други хора в момента водят война“.

Делян Пеевски: Определени хора искат да разрушат ДПС

Пеевски отрече, че цепи партията и добави, че съвсем скоро ще стане ясно какви действия ще предприеме:

„ДПС трябваше да бъде обединено. Ние не го цепиме с колегите. Вижте, тези колеги на практика се самоизключиха. Те направиха фракция „ДПС 17″. Колегите са ги изключили. Няма място за по-силен и по-слаб. Всичко, което се случва не е в полза на хората. Едно ще кажа: Ново начало. Ще ме разберете“.

На въпрос дали сред деребеите, които обвини за напрежението в партията, включва и почетния председател Ахмед Доган, Пеевски отговори: „Ако обичате, попитайте го него какъв е. Това са си въпроси към него. Това, което се случва в момента, не способства никой“.

Ситуацията в ДПС беше коментирана по различен начин. С уточнение, че това си е вътрешнопартийна работа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да намери ползи за своята формация:

„Малко ми е като Испания или Англия на финала. Кой ще победи там, изобщо не ни касае“. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по смесените райони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС, това, че има проблем в тази партия дава голяма възможност нашите структури да се развият по-добре.

Колкото по-зле са другите партии толкова по-добре за нас“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков видя в разрива начало на разграждането на модела Пеевски:

„Това ,което виждаме – че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела „Пеевски“. Тука не говорим за човека Пеевски, говорим за модела „Пеевски“.

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела „Пеевски“

Случващото се в ДПС е вътрешнополитически проблем, смята председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов:

„Те да си ги решават, но това оказва огромно влияние върху целият политически живот в държавата“.

Борислав Гуцанов определи като вътрешнополитически проблем случващото се в ДПС

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също коментира случващото се в ДПС:

„Новото начало май беше изядено от старото начало. Както много пъти сме казвали, няма добро и лошо ДПС“.

Той прогнозира, че ако бъде отстранен от председателския пост, това ще има сериозни последствия за Делян Пеевски.

Възможно е АЛДЕ да изключи от редиците си ДПС

А от ИТН вече обсъждат опцията, ако проучвателният мандат бъде връчен на вече втората политическа сили ПП-ДБ. Ако бъдат поканени, ще се отзоват, но се усъмниха, че ПП-ДБ ще стигнат до единна позиция и дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на 50-тото Народно събрание.

Тошко Йорданов: Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор

От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат