четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Кметът на община Пещера Йордан Младенов направи символична първа копка за изграждане на съвременен младежки център в рамките на Проект „„Изграждане на съвременен младежки център – ключов фактор за личностното развитие и повишаване пригодността за заетост на младите хора в Община Пещера“, съобщават от местната администрация.

На десети януари тази година Младенов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Изпълнителна агенция „Програма за образование“. Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост, в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и е на обща стойност 1 775 505 лева, допълват от администрацията.

„Днес стартираме строителството на младежкия център, като създаваме модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора в община Пещера. Основната ни цел е да гарантираме устойчивото развитие на учениците и младежите, които са значим капитал в развитието на нашето общество чрез предоставяне на разнообразни дейности, включително международни“, посочи кметът, цитиран от Община Пещера.

От Общината допълниха, че функционално сградата ще бъде разпределена на две основни зони – административна част и зона за провеждане на различни образователни и социални дейности, и обособяване на две семинарни зали със 120 места.

Димитър Насков от Община Пещера съобщи, че прилежащата територия ще бъде облагородена и обособена на различни зони. Предвижда се изграждане на амфитеатър, зони за дейности на открито и паркинг. Предвиден е и директен вход от Младежкия център към външните спортни площадки на Спортната зала, която е приоритетен проект от инвестиционната програма на Община Пещера.