понеделник, 15 април, 2024 година.

По 75 лева за гориво за частните си коли получават от 1 април 32 кметове на кметства на територията на Община Кюстендил. Това ще струва на общинския бюджет около 2 300 лева на месец, обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов. Решен е и проблемът със заплатите на избраните с пряк вот кметове – те ща получават и клас „прослужено време“ извън кметуването, добави той. Така най-ниската заплата ще е 1 150 лв., а най-високата – към 2 000 лева.

С промяната във вътрешния правилник, която може да стане факт без решение на ОБС , кметовете с намалени заплати ще бъдат компенсирани дори и с допълнително финансиране. Така продължилото два месеца напрежение и недоволство сред селските кметове вече е преодоляно.

Както БНР отрази, през януари беше приет принципът заплатите на кметовете да се изчисляват според броя на жителите на населеното място. Това породи недоволство – има и хора с двойно гражданство, които се водят жители, а в действителност никога не са посещавали селото, където са регистрирани адресно, но кметът получава по-висока заплата. Кметът на Общината инж.Огнян Атанасов каза:

„Признал съм им класовете, както си е по закон, дали сме опцията и самоосигуряващите лица и земеделски производители да им признаем клас „прослужено време“. Осигурил съм им пари за гориво. Осигурил съм им безплатни карти да пътуват през селата. Реално, без трима, всички са с повишени заплати“