вторник, 16 юли, 2024 година.

Колективните органи на ДПС ще заседават, предполагам с участието на почетния ни председател, така че ще се вземат съответните решения. Това заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров, който коментира ситуацията в партията и писмото на почетния председател Ахмед Доган, с което призовава за оставката на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и още петима депутати от ДПС.

Колективните органи следващите дни ще се съберат. Голяма част от хората още вчера взеха да се обаждат, споделят призива на почетния ни председател. Това, което той споделя – че няма нормално функциониране на базата на демократичните принципи в ДПС, е изказано обстойно в неговото обръщение. Това, което той призовава е да се освободим от страха, каза Чакъров и добави, че повечето от структурите в страната застават зад призива на почетния председател. Той коментира, че са имали и други такива случаи в политическата история и ДПС има съпротивителни сили.

Рамадан Аталай, който сега е нечленуващ в парламентарна група, след като бе изключен от тази на ДПС, заяви, че вчерашната ситуация показва, че кризата, появила се в ДПС, вече започва да се разрешава. Смятам, че в скоро време колективните органи, за които постоянно говорим, ще се съберем и всеки ще каже своето си мнение и ще се вземе решение. Ако Централният съвет вземе решение, че Пеевски не прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени, коментира той. Аталай смята, че Делян Пеевски може да остане и член на ДПС.

Относно втория мандат, Рамадан Аталай изрази увереност, че ДПС ще го вземе и ще предложи разговори с другите политически формации. На тези, които припознават нашите политики и визията за развитие и тази краткосрочна програма, която би трябвало да се изпълни, за да излезе България от това положение, сме готови да предложим едно такова правителство. Ако другите партии решат, че не може с нас – отиваме на трети мандат, където също пак ще чакаме да видим политиките, визията, програмата за развитието на България, добави той.