понеделник, 17 юни, 2024 година.

Доктор Красимир Събев от ГЕРБ-СДС е с най-много преференции от кандидатите за народни представители на поредните избори за НС от Смолян. Той ще бъде за пети път депутат от 22-ри МИР – Смолян.

Д-р Красимир Събев е получил 3018 преференции, а вторият в листата на ГЕРБ-СДС, Тодор Батков – син е с лична подкрепа от 2177 избиратели. Трети по преференции от кандидатите е водачът на листата на ПП-ДБ Михал Камбарев – 1025.

Интересно е, че първи по подкрепа на Движението за права и свободи не е водачът, а третият в листата – Николай Юруков от Девин, който има 940 преференции. За Хайри Садъков от Мадан, традиционният водач на листата на ДПС в региона, преференциите са 781.

Юруков е ново лице за народни представители на ДПС. Той е инженер и е заместник-кмет на община Девин и във втория мандат на кмета Здравко Иванов. Лесовъд по професия, работил е като заместник-директор в ДЛС „Извора“ и Горско стопанство „Триград“.

Вероятно неговите преференции ще му помогнат да бъде вторият депутат на ДПС в парламента в случай, че партията на Ахмед Доган вкара двама депутати от региона след преразпределението на гласовете по системата Хеър-Ниймайер.