вторник, 23 април, 2024 година.

Министърът на външните работи Мария Габриел заяви в отговор на въпрос на БНР, че не е получила покана за участие в служебния кабинет. Тя говори пред журналисти на влизане в НАТО за втория ден от заседанието на външните министри от пакта.

„Позволете ми да не коментирам, все още съм част от правителството Денков-Габриел“, отговори тя на въпрос дали ще остане в политиката и след европейските избори.

За участието си в служебния кабинет министър Габриел бе лаконична:

„Не, нямам покана. Не мисля, че мога да коментирам повече каквото и да било. За мен е много важно наистина до последния ден на работата на това правителство да бъдем активни, да изразяваме позиция, както и днес, да показваме, че България е един надежден и доверен партньор“.

Запитана доколко е възможно да има обрат във вътрешната политика, тя отговори:

„На този етап не виждам такава опасност. Разбира се, вярвам в отговорността на всеки един, който ще заеме поста на министър и ще бъде част от правителство, наистина да покаже тази последователност и да продължат целенасочените усилия по основни приоритети, които имаме, включително външнополитическите – Шенген, еврозона, членство в ОИСР“.

На въпрос за резолюцията на „Възраждане“ за излизане на България от НАТО, тя заяви:

„Мисля, че в България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които много добре осъзнаваме, че, защото сме в НАТО, България е толкова силна, толкова независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога преди това в нашата история ние не сме имали тази възможност“.

За информацията, получена от германското разузнаване, че у нас има открити оръжия на „Хамас“, тя открои ролята на Алианса:

„Следя информацията в медиите. Вярвам в доброто сътрудничество със службите в ЕС, с НАТО. Ето това е сътрудничеството, което ни носи принадлежността към ЕС и НАТО, защото, когато става въпрос за заплахи за сигурност, ние не сме сами“.

По повод идеята за дългосрочната подкрепа за Украйна тя подчерта:

„Ние всички ясно казваме, че Русия остава пряката заплаха за Алианса, но повече от всякога сме обединени и с подкрепата за Украйна ние всъщност оказваме подкрепа за нашата сигурност и за нашите ценности. Да, ние сме за това тази подкрепа да бъде устойчива, да бъде предвидима, да бъде достатъчна, така че наистина Украйна да бъде победител в тази война“.

Външните министри на страните от НАТО обсъждат фонд от 100 млрд. евро в помощ на Украйна

Министрите на външните работи на страните от НАТО са Брюксел, където ще отбелязват 75 години от основаването на Алианса.

Преди седмица НАТО отбеляза 20 години от най-голямото си разширяване през 2004 г. – със 7 европейски страни, сред които и България.

От Студената война до войната в Украйна: НАТО на 75 г.