понеделник, 15 април, 2024 година.

Задържаният заради телефонна измама мъж е използван като „муле“ при престъпленията, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата във Варна. Мъжът е заловен на 29 март, след като е установена неговата съпричастност към извършена в същия ден телефонна измама. За залавянето на мъжа съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР) във Варна.

От прокуратурата обясниха, че мъжът е бил изпратен да вземе пари, хвърлени през терасата от жена от Варна. Тя е била въведена в заблуждение, че помага на полицейски служители да заловят извършители на телефонни измами. Сумата трябвало да бъде занесена в Румъния незабавно след взимането ѝ. При задържането у него са намерени и иззети 4500 щатски долара и 1200 евро, като сумата съвпада с хвърлената от жената.

В хода на разследването е станало ясно, че 52-годишният обвиняем е участвал със същата задача в още две телефонни измами. Работи се по ангажиране на наказателната му отговорност за тези престъпления, допълниха от държавното обвинение.

Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Варна. Предприети са множество действия за установяване на други участници в измамната схема. По отношение на обвиняемия ще бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.