събота, 18 май, 2024 година.

Междузатворнически боксов турнир под надслов „С ръкавици срещу насилието и агресията“ се проведе в двора на Централния софийски затвор. Това е 12-ото издание на спортното мероприятие, в който участие взеха над 30 лишени от свобода.

Състезанието бе проследено от служебния министър на правосъдието Мария Павлова, директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов, както и директора на Софийския затвор ст. комисар Васил Гордев. Боксовите срещи проследиха и лишени от свобода, които бяха настанени на специално изградени скамейки.

Участието на лишени от свобода в такива мероприятия има ефект върху тяхната социализация чрез спорта – намалява агресията, коментира пред медиите служебният министър на правосъдието Мария Павлова. Тя връчи медал на победителя в първия двубой – Александър Куртев.

Павлова обясни, че турнирът се провежда с лишени от свобода от всички затвори в страната. Като има изискване от организаторите и треньорите участниците да не извършват нарушения по време на престоя си в местата за лишаване от свобода, да имат добра дисциплина, както и да показват желание и старание в тренировките.

„Залагаме на спортсментска борба и на феърплея“, добави министър Павлова.

Боксьорът Тервел Пулев, който беше специален гост на събитието, коментира, че днешното състезание може да помогне на лишените от свобода да се развият в посока, която е градивна. „Границата между уличния бой и спорта е доста отчетлива, тук има правила, има съдии, всеки се учи да уважа противника и да спазва правилника“, каза Пулев и добави, че когато започнеш да тренираш за състезание уличният бой по-скоро пречи, отколкото помага.

На въпрос дали спортът може да спаси една човешка съдба Тервел Пулев отговори, че той е живият пример за това. „За мен спортът е като пътеводна светлина, помагал ми е винаги и поради тази причина съм и тук, защото трябва и да върнем нещо от спорта, не само да взимаме от него“, каза той.