вторник, 5 март, 2024 година.

В Световния ден на радиото

Българското национално радио работи за създаване на мобилно приложение

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото, по инициатива на ЮНЕСКО. Тази година честването се провежда под наслов „Радиото: един век информира, забавлява и образова“.

Пред Радио София генералният директор на Българското национално радио Милен Митев коментира, че звукът има много предимства пред останалите медии.

„Звукът е много демократичен, тъй като е много по-лесно да се създаде, отколкото аудио-визуалният продукт, което го прави достъпен за много повече хора. В много държави подкастите навлизат все по-силно, при нас все още не са така силно застъпени, но вярвам, че в близките години все повече ще нараства слушането на подкасти, което е някаква естествена еволюция на радиото, в известен смисъл, тъй като хората очакват да слушат това, което ги интересува по времето, което на тях им е удобно“, каза Митев.

Той добави, че радиото дава усещане за свобода, както на водещите, така и на слушателите.

„Звукът може да се слуша, без да се налага да ангажира цялото ти внимание, докато правиш нещо друго. Това също е територия, в която смятам, че звукът като медия ще се развива тепърва в следващите години“, уточни генералният директор на БНР.

По думите му, в момента аудиторията е залята с огромен обем от информация, което е предизвикателство за слушателите. Той изтъкна и важността на регионалните медии като източник на информация.

„Те са по-близо до хората, защото често пъти националните проблеми не са това, което занимава всички хора и затова е много важно да покажем и какво се случва на регионално ниво. Затова е важно да има регионални медии, а напоследък се забелязва, че те все повече изчезват, тъй като на медиите в днешно време им е нужен мащаб, а когато го нямат, те не могат да си осигурят средства, за да работят нормално. Всъщност предимството да имаме огромно семейство от програми, ни дава на нас самите този мащаб. Възможността да си сътрудничим помежду си, възможността да използваме съдържание от свои колеги, е голямо предимство“, обясни Милен Митев.

Той добави, че Българското национално радио работи в посока създаване на мобилно приложение, чрез което да може програмите на БНР да се слушат навсякъде.

„Би трябвало в рамките на тази година да имаме и тази възможност за достигане до аудиторията чрез приложение. Данните показват, че около 70% от посетителите на нашия уеб сайт, в някои месеци, го посещават през мобилни телефони“, каза Митев.

Той обясни, че от няколко месеца се водят дискусии, относно необходимостта за изменение на Закона за радиото и телевизията. През 2020-2021 година е изработен проект за изменение, за частта за управление и финансиране на обществените медии. Там е възприет принципа за по-подробно разписване на обществената мисия на радиото, добави генералният директор на БНР.

Той изтъкна и важността при сътрудничеството на обществените медии в рамките на EBU.

„През миналата година екип от EBU дойде и направи кратък одит на БНР по отношение на готовността ни да извършим дигитална трансформация и излезе с препоръки, които сега ще се опитаме да изпълним. В момента правят същото нещо в БНТ. Те се опитват да подават ръка, да споделят знанието, опита, който имат, както в централата на EBU, така и от по-големите членове“, обясни Милен Митев.

По думите му, данните на EBU за 2022 г. за обществените радио и телевизионни оператори и програми в Европа сочат, че най-висок е дела на общественото радио в Скандинавските страни, както и в Австрия, Швейцария и Германия, следвани от Финландия и Обединеното кралство. Митев добави, че в по-южните държави делът на програмите на обществените радиа е по-малък. Той обясни, че България е една от малкото европейски държави, в която радиото няма свое мобилно приложение, а разчита само на уеб сайта си.

Наред с мисията си да информира, забавлява и образова, силата на радиото е и в споделените истории, каза Митев.

„Разказването на истории – това е нашата сила. Това в радиото е в още в по-голяма степен важно, отколкото в телевизията, тъй като ние имаме само звука и само гласа си, за да разказваме истории, а силната история е това, което докосва умовете и сърцата на слушателите – това, което ги кара да се върнат отново към нас“, добави той.

Милен Митев изтъкна и важността при борбата с дезинформацията и фалшивите новини и припомни, че БНР разполага с Екип за проверка на факти.

Подробности можете да чуете в звуковия файл на страницата на БНР.

Ноел Къран, генерален директор на EBU: Радиото има голямо бъдеще в този нов дигитален свят!