сряда, 21 февруари, 2024 година.

През 2024 г. са заложени 7,2 млн. лева за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив – Смолян – Рудозем, каза той

Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България, заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Главна дирекция „ГРАО“ е на подчинение на ръководеното от него ведомство.

Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт, разказа министърът. Според него „става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори, например. Променя се след това ЕГН-то и лицето получава абсолютно нови лични данни.“

Според министър Цеков Мартин Божанов – Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999 – 2000 г.

Точните думи на Андрей Цеков бяха:

„Това, което аз зная, без да съм получил доклада, че въпросното ЕГН е било променено 1999 или 2000 година. Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. По данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България. Промяната на ЕГН става чрез съдебен акт и по реда охранителните производства за установяване на факти по ГПК. За съжаление този тип искови производства, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използван основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. Оттам нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е постановил тази промяна“.

Министър Цеков очаква тази вечер да получи доклада от проверката, която трябва да установи кой и защо е сменил Единния граждански номер на убития наскоро Мартин Божанов, по-известен като Нотариуса.

Министър Андрей Цеков проведе работна среща в Смолян с областния управител Захари Сираков, кметове на общини от областта, народни представители, представители на регионални институции. На срещата са обсъждани приоритетни за областта проекти.

През 2024 г. са заложени 7,2 млн. лева за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив – Смолян – Рудозем, обяви Цеков.

Според него проектът за скоростен път е дългосрочното решение на проблема с откъснатостта на област Смолян от другите региони на страната. В стратегическите проекти за пътната свързаност на Смолян са включени и плановете за проектиране на 13 км трасе за трета лента по пътя Пловдив – Смолян.