понеделник, 4 март, 2024 година.

Министърът на правосъдието Атанас Славов определи като „очаквано“ ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бяха възстановени отменените с Шестата поправка на Конституцията правомощия на Пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

Вето на президента върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор

Славов призова депутатите – преди да решат дали да подкрепят, или да отхвърлят президентското вето, да се запознаят с обсъжданията на съдебните кадровици по този повод от края на миналата година. Министърът припомни и своята позиция:

„Имаме преходен период, но имаме и пряко прилагане на конституцията. Ако погледнем параграф 23-ти, алинея 2 от конституционната промяна, ще видим, че там се казва – двете колегии изпълняват функциите на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изпълняват функциите, те трябва да ги изпълняват в пълнота. Конституцията е дала много ясни и конкретни правомощия на двата нови съвета и мисля че с малка редакция на действащия закон те могат да се приложат практически още от този момент, но все пак изборът е на Народното събрание“.