събота, 18 май, 2024 година.

75-години от създаването на Катедрата по ендокринология

60 години от създаването на Болницата по ендокринология в столицата

С тържествено събитие в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом“ отбелязаха 75-тата годишнина на Катедрата по ендокринология към МУ-София и 60-тата годишнина на УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“. Третият повод за церемонията е 75-тият рожден ден на дългогодишния ръководител на двете структури и преподавател в Университета – проф. д-р Сабина Захариева, дмн.

Това съобщават от Медицински университет – София.

На събитието присъстват министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министрите на здравеопазването, ректорът на МУ-София проф. Бойчо Ланджов, дм, главният секретар на МУ-София, д-р Видин Кирков, председателят на Българското дружество по детска ендокринология проф. Анна-Мария Борисова, директори на университетски болници, преподаватели, служители в болницата и гости.

По случай годишнината на проф. Захариева от името на ръководството на МУ-София проф. Ланджов ѝ връчи „Почетен знак на ректора“ за дългогодишната и ръководна, учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност и за приноса и към развитието и утвърждаването на МУ-София.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева отправи специален поздрав и към проф. Сабина Захариева по повод нейната годишнина и посочва, че е взето решение Министерски съвет да предложи на президента на Р България проф. Захариева да бъде наградена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Той се присъжда за значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.