вторник, 23 април, 2024 година.

Министерство на здравеопазването и УНИЦЕФ България стартират информационна кампания за ползата от ваксините, съобщиха от здравното ведомство.

„На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, съвсем не на шега, стартират информационна кампания за ползата от ваксините“, информираха от ведомството.

Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да разкажем защо ваксините са важни, допълват от министерството.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93 % със задължителни имунизации в ранна детска възраст, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит тип Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2 % (47 125 новородени) – 96,5 % (46 727 новородени).

Представително проучване на министерството и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7 % от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1 % са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88 % вярват, че ваксините са безопасни.

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е посланието, отправено чрез анимирания герой – „Плюс мен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на Министерството – plusmen.bg.

На сайта може да се види и видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=MIxxq9ImIwQ

Специализираният сайт „Плюс мен“ бе пуснат през септември миналата година.

На сайта на министерството е посочено, че кога се извършват задължителни имунизации и реимунизации.