неделя, 21 юли, 2024 година.

50 мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания.

Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди Булгерия, за да предадат лично писмо от кмета на българския град до кмета на Челе. За това информираха националният ежедневник „Република“, но и всички местни средства за информация на област Кампания.

Челе ди Булгерия има около 1700 жители и с Велики Преслав са побратимени от 2016 година. Писмото е определено като свидетелство за силната връзка между малкото градче и България. Кметът на Челе Джино Марота споделя за медиите, че то е едно „силно послание на обич и приятелство към общността на градчето, чувства, на които отвръщаме и в които силно вярваме“. Той подчертава, че „побратимяването не е само на хартия, а е нещо много по-важно, свързано с туристическия и културен обмен с България.

Според историята Челе е бил основан от прабългарите на хан Алцек, чийто паметник е открит там през 2016-а година. До градчето е планинския масив Монте Булгерия. Челе ди Булгерия, означава „Българските килии“ заради откритите килии, подобни на скалните манастири в България.