вторник, 5 март, 2024 година.

През последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора, отчита МВР. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

По данни на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ през януари са предотвратени 39 опита за телефонни измами в страната, а за 2022 г. те са общо 216.

Основните измамни сценарии са добре познати – мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. Има и случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

От МВР напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама. От там съветват веднага да се затвори телефонът, да не се действа импулсивно, да се опитаме да се свържем с нашите близки, както и да подадем сигнал на тел. 112.

БТА припомня, че преди дни Софийският районен съд наложи постоянен арест на 41-годишен мъж, обвинен за телефонна измама. Той подържал в заблуждение чрез телефонно обаждане жена, че трябва да съдейства на органите на полицията за „задържането на измамници“. За целта тя оставила до контейнер за боклук в София сумата от 6950 лева и златни накити.