понеделник, 15 април, 2024 година.

На 13 адреса в Бургаска област има регистрирани над 130 души. При извършена от органите на реда проверка не са установени живеещи, а къщите са видимо изоставени или разрушени, въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври м.г. Това съобщиха от пресцентъра на Областна управа-Бургас.

Към момента най-фрапиращите случаи са в община Бургас. На адрес в квартал „Черно море“ са регистрирани 15 души, а на адрес в квартал „Рудник“ – 30. На място е констатирано, че на адресите има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Издадени са предписания от полицията регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

По подобен начин на други 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 души, които също не са били установени на място след проверка.

Още в началото на тази година областният управител Пламен Янев е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации, посочиха от Областната управа.

Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички. Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване, каза той. Янев подчерта, че в Бургаска област проверките на адресните регистрации не са спирали, а дерегистрациите зависят от общините.

БТА припомня, че през октомври м.г. бе установено, че село Сигмен в община Карнобат бе едно от селата с голям брой новорегистрирани по настоящ адрес.

От пресцентъра на Областна управа-Бургас добавиха, че продължава активната работа по заповедта на министър-председателя в оставка за извършване на проверка на адреси с над шест лица – избиратели. Тя цели изборните списъци да бъдат актуализирани чрез дерегистрация на граждани, които не са установени на посочения от тях адрес.