вторник, 23 април, 2024 година.

Областна администрация:

Проверките на адресните регистрации не са спирали, дерегистрациите зависят от общините

На 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 лица, информират от Областната администрация. От там припомнят, че продължават проверките на адреси с над 6 лица избиратели. Тя цели изборните списъци да се актуализират чрез дерегистрация на лица, които не са установени на посочения от тях адреси.

На конкретните адреси органите на реда не са установили живущи, а къщите са видимо изоставени или разрушени. Въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври. Още в началото на тази година областният управител е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации.

Един от най-фрапиращите случаите е за 13 адреса в Бургаска област, на които има регистрирани над 130 лица. На два бургаски адреса в кварталите „Черно море“ и „Рудник“, пък има регистрирани съответно по 15 и 30 лица. Органите на реда констатират, че на място има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Сами те дават предписание регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички. „Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване“, заяви областният управител.