понеделник, 15 април, 2024 година.

Премиерът в оставка Николай Денков каза, че днешното заседание на правителството е последното за мандата му.

Пред министрите той направи отчет за свършеното през допълнителния 10-ти месец от работата на редовното правителство.

Денков анонсира, че днес към администрациите се разпределят 269 милиона лева, за да се изравнят различията на заплатите в отделните ведомства.

Второ заседание на МС за тази седмица

Премиерът в оставка обясни, че с решението за заплатите се намалява от 5 на 2,5 пъти разликата в заплащането в отделните ведомства.

„Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата, считано от 1 януари 2024 година“, обясни той.

В отчета за извънредния 10 месец управление на това правителство в оставка Денков изброи редица постижения, най важното от което приемането във въздушния и воден Шенген.

„При политическа стабилизация ще има решения за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Новият проект наЗакона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт, така че хората да почувстват справедливостта в живота си“, допълни премиерът.

642 споразумения е подписало Министерството на регионалното развитие и благоустройството със 162 общини по инвестиционните им програми за 1,7 милиарда лева. Дадени са повече средства на земеделските стопани, както и за доизграждане на храмове.

„Както обещахме, ще направим плавен преход към следващото служебно правителство“, обобщи министър-председателят в оставка.