вторник, 16 юли, 2024 година.

Четвъртото издание на Националния велотур „Момчиловци“ ще се състои на 14 юли, съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова. Над 100 колоездачи от цялата страна се очаква да преминат по 100-километровия маршрут.

Велотур „Момчиловци“ няма състезателен характер, а цели да популяризира красотата на планинския район и възможностите за практикуване на този спорт, уточняват организаторите. Маршрутът стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Преобладаваща част от регистриралите се колоездачи за велотура са участвали и в предишните издания.

Летният сезон в Момчиловци започна със засилен туристически интерес още в първите седмици, посочи Сийка Суркова. Хотелите в родопското село са почти пълни през почивните дни, като наред с български летовници преминават периодично китайци, англо и немскоговорящи туристи. Освен дестинация за планинско колоездене, пешеходни и ековаканции, Момчиловци напоследък се утвърждава и като място за сватбен туризъм, допълни кметът. От началото на лятото красивата природа на Момчиловци е избрана за сватбените церемонии на две двойки младоженци, а до края на сезона са планирани още бракосъчетания. Влюбени двойки от различни области на страната, а през последните години и от чужбина, пристигат в селото за сключване на брак сред величествения декор на Родопите.