петък, 12 юли, 2024 година.

Над 17 000 са консултациите по въпроси, свързани със социалните, осигурителните и трудовите права на гражданите, които служителите на безплатния телефон 0800 88 001 на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) са провели през първото полугодие на 2024 г. Това се посочва в информация на сайта на ресорното министерство.

Най-често гражданите са консултирани по теми, свързани със социална защита, подпомагане и социална интеграция. Близо две трети от запитванията са били свързани със социалните права, като са дадени 10 902 консултации от страна на служителите на МТСП. Гражданите са се интересували и от сроковете за изплащане на месечните помощи по Закона за семейни помощи за деца и Закона за социално подпомагане. Други често задавани въпроси са свързани с отпускането на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2024/2025 г. и кампанията за раздаване на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се по Програма „Храни и основно материално подпомагане“, отчитат от МТСП.

Въпроси за сключване или прекратяване на трудово правоотношение, прекратяване на трудов договор по време на изпитателен срок от страна на работодател, както закрила при уволнение за определени категории лица са били най-честите запитвания относно трудовото законодателство.

На сайта на социалното министерство е отбелязано, че консултации на телефон 0800 88 001 се дават в делнични дни от 9:00 до 17:30 ч. Специалистите отговарят на въпроси за социални помощи, услугите за възрастни хора, интеграцията на хората с увреждания, трудови правоотношения и безопасност при работа, за европейското социално право и международните трудови спогодби, за семейството и децата, за оперативни програми и др. Получените сигнали се предоставят за проверка на компетентната администрация към министъра на труда и социалната политика, се посочва още в информацията.