понеделник, 15 април, 2024 година.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 200 милиона кучета и още повече котки се скитат по улиците в световен мащаб. Това съобщиха от фондация „Четири лапи”. По случай Световния ден на бездомните животни, който се отбелязва на 4 април, организацията за защита на животните припомня нуждата от любящ дом за всяка котка и куче по света. Една котка ражда до 19 котенца годишно, а едно куче – до 24 кученца, което увеличава проблемите със свръхпопулацията и страданието им, добавиха от „Четири лапи“.

„Всяко куче и котка заслужават любящ дом. Безотговорните стопани са една от основните причини за проблема с бездомните животни. Ето защо „Четири лапи“ работи в тясно сътрудничество с общностите за създаване на култура на осиновяване и подкрепя приютите с експертен опит. Когато има повече бездомни животни, отколкото свободни домове, ние работим с общностите, за да насърчим грижовни и подкрепящи отношения с животните. Нашите терапевтични кучета са най-добрият пример, за да покажем, че всяко бездомно животно заслужава втори шанс и може да промени живота ни“, казва Мануела Роулингс, ръководител на отдел „Помощ за бездомните животни в Европа и Обществена ангажираност“ в „Четири лапи“.

Фондацията също така обучава бездомни животни за кучета-терапевти, които помагат на децата в обучението и социалните им умения, осигуряват на самотни хора в домове за възрастни хора безвъзмездна обич и комфорт или улесняват лечението на пациенти. С проекта „Животни помагат на хората“ терапевтичните кучета действат като модели за подражание и могат да помогнат за промяна на нагласите на обществото към бездомните животни.

„Четири лапи“ работи активно и в Азия, и в Европа. От 1999 г. насам – и в Източна Европа, където е регистриран най-голям брой бездомни кучета в Европа. Заедно с местни партньори в Румъния, България и Косово фондацията прилага хуманни, устойчиви и ръководени от общността програми за управление на популацията на кучета и котки. От тогава досега са стерилизирани и ваксинирани над 240 хил. бездомни котки и кучета, уточниха от организацията.

През януари м.г. Столичната община организира кампания за осиновяване на бездомни животни. В инициативата се включиха над 100 общински институции.