сряда, 19 юни, 2024 година.

Проекти на социалните партньори ще осигурят възможност на 253 безработни във Видин да се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и/или ключова компетентност. Договорите се изпълняват по Националния план за действие по заетостта през 2024 г., съобщиха от Дирекция „Бюро по труда“ във Видин.

В дирекцията ще се изпълняват четири проекта, като безработните лица, които искат да се обучат и да си намерят работа, могат да подадат заявления в бюрото по труда. Те ще се обучават по девет професии – снабдител, търговски представител, сътрудник в малък и среден бизнес, строител, помощник в строителството, социални услуги, болногледач, работник горското стопанство и помощник пътен строител.

Кандидатите трябва да са регистрирани като безработни и да отговарят на конкретни критерии в зависимост от условията на съответния проект, уточниха от бюрото по труда във Видин.

Дневният размер на стипендията на хората, които присъствено участват в обучение, е 15 лв. Транспортните разходи за обществен транспорт до центъра на обучение също ще се възстановяват. Това каза преди месец пред журналисти директорът на бюрото по труда във Видин Иван Иванов и изрази надежда, че обученията ще дадат шанс на безработните в бъдеще да се реализират на пазара на труда.