вторник, 23 април, 2024 година.

Над 2,7 кг контрабандни златни и сребърни изделия на стойност 71 478 лева откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ при три проверки, извършени в края на март, съобщиха от пресцентъра на митницата в Свиленград.

Недекларирани сребърни накити са открити в автобус с 19 пътници от Турция за Румъния. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която около двигателя са отбелязани необичайни плътности. При последвалата физическа проверка във въздухопроводните тръби над двигателя на превозното средство са открити четири пакета с изделия от бял метал. Според направената от вещо лице експертиза, откритата бижутерия е от сребро проба 925 с общо тегло 1499 грама на стойност 5396 лева. Установено е, че бижутерийните изделия са собственост на шофьора на автобуса.

При друг случай при личен преглед на мъж, който пристигнал на пункта пеш, са открити 605,07 грама златни и 520 грама сребърни накити. Според експертната оценка те са на стойност 52 535 лева.

Още 158,40 грама златни изделия са намерени в дамска чанта на жена, която пътувала в лек автомобил.

Контрабандно пренасяните златни и сребърни изделия са задържани. На тримата нарушители са съставени актове.

При предишния случай на контрабанда на злато през пункта в началото на март т. г. от митницата отбелязаха, че за първите два месеца на тази година на ГКПП „Капитан Андреево“ са иззети близо четири пъти повече златни изделия в сравнение със същия период миналата година. Миналата година на пункта са задържани над 106 кг. златни и сребърни изделия.