сряда, 19 юни, 2024 година.

Над 400 деца и младежи участваха в уроци, проведени от служители на Дирекцията на Природния парк (ДПП) „Шуменско плато“, по повод кампанията на Изпълнителна агенция по горите – „Горска класна стая“, съобщиха от природния парк.

Кампанията започна с поход до скалния манастир над село Хан Крум, в който се включиха 75 души. Според исторически сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани. Скалните манастири и достъпа до тях са описани в специална книжка, издадена от Дирекцията на ПП „Шуменско плато“, припомниха оттам.

По време на прехода експертите от парка представиха дейността на ДПП „Шуменско плато“ и спецификите на лесовъдската професия. На терен бяха показани и представители на растителния и животинския свят в парка. На тази тема бяха и уроците, които експертите проведоха с деца и ученици от различни възрасти от училища в Шумен и с. Ивански. Някои от уроците включваха сведения за прилепите и посещение на пещера Бисерна. В горската класна стая обучение получиха и ученици от осми до десети клас на духовното училище НЮВВАБ, отбелязаха от ДПП „Шуменско плато“.

Оттам уточниха, че огромен интерес е предизвикала и шатрата на природния парк по време на общоградското събитие по повод Деня на детето. През арт работилницата и горските игри преминаха множество деца и родители. Интерес към кампанията за популяризиране на лесовъдската професия и дейностите в горите проявиха и клубове по интереси и детски занимални

Горските педагози в парка ще продължат да работят с деца през цялото лято. Занятия ще се правят по заявка на организирани групи. Ще бъдат предложени темите за най-разпространените дървесни видове, как да оцеляваме в гората, лесовъд за един ден и други, като ще се акцентира върху заниманията на открито, допълниха от ДПП.

Общо 3896 хектара от Шуменското плато са обявени за защитена територия на 5 февруари 1980 година, за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидният ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. Природните дадености на платото и непосредствената близост до областния град, както и изградената пътна и алейна мрежа, правят парка предпочитано място за отдих, спорт и туризъм, припомниха за БТА от ДПП „Шуменско плато“.