петък, 24 май, 2024 година.

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.

За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи директорът Мариета Христова:

„Смело можем да кажем, че Монтана ще бъде люлка на българския фолклор.“

В 9:00 часа в събота фолклорният конкурс ще бъде открит от кмета Златко Живков, след което на сцената ще пеят участниците в раздел „Народно пеене“.

В неделя конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите „Хореография“, „Инструменталисти“ и „Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“, допълни Христова:

„Задължително изпълнителите във всички раздели трябва да изпълняват творба от нашия край, независимо дали ще е народна песен, танц или някаква музикална пиеса, която ще представите инструменталистите.

Задължително трябва да е от Северозападна България. Това и целта на конкурса – да популяризираме фолклора на нашия красив Северозападен край„.

Снимки: Младежки дом – Монтана, архив