понеделник, 15 април, 2024 година.

Над 8000 консултации на лица под прага на бедност, жертви на насилие, е оказало Националното бюро за правна помощ. Това сочат данните по проект за предоставяне на правна помощ на лица, живеещи под прага на бедност от уязвими общности в отдалечени населени места. В проекта участват адвокати и ромски медиатори.

Данните бяха оповестени на форум по проекта. Няколстотин от жертвите на насилие са жени и деца, стана известно по време на форума. Консултациите са предоставени в последните години.

Трудна и непосилна задача е да се решават проблеми, които са социални феномени, съществуващи отдавна, каза по време на форума заместник-министърът на правосъдието в оставка Емил Дечев, който отбеляза, че домашното насилие не е от вчера, както и злоупотребата от страна на хора от малцинствени групи.

Председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева заяви, че дейностите по проекта са изключително важни. Сред тях е координацията между институциите при жертвите от домашно насилие. Така стана ясно, че ролята на адвоката е водеща, отбеляза тя. В рамките на меморандум с МВР адвокати могат да предоставят правна помощ още в институциите, в които са настанени жертвите на тези престъпления.

По проекта е изградено и мобилното приложение “Помогни ми”, което е в помощ на жертви на насилие.