вторник, 16 юли, 2024 година.

Парламентарната република е на прага на бездна, категорична е тя

„Използва ли се прокуратурата и полицейските служби за заплашване на хора и за отнемане на бизнеса им – както твърди Ахмед Доган? Предприели ли са вече мерки, за да насрочат необходимите проверки и да се установят обстоятелства, свързани с тези твърдения?“ .

Тези въпроси отправи Надежда Йорданова от ПП-ДБ към и.ф. главения прокурор Борислав Сарафов и към министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Абсолютно е недопустимо в една правова държава политици на такова ниво, след като са направили сериозни твърдения, да няма последващи действия“, категорична бе тя пред БНР.

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС
Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател. Няма да се откажа!

По думите ѝ вътрешнопартийната междуособица в ДПС изсветлява твърдения, които от Демократична България правят отдавна. Тя се надява тази политическа битка да помогне, а не да попречи на работата на временната комисия за „Нотариуса и Осемте джуджета“.

Днес в Народното събрание първо заседание ще има новата комисия за „Нотариуса“, която ще проверява ВСС и прокуратурата за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаността на представители на съдебната власт с Мартин Божанов – Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

НС с временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

Надежда Йорданова изказа мнение, че в тази ситуация и в интерес на ДПС е да се установят фактите и да се вземат законодателни мерки.

„В противен случай тази рана може да прогние цялото общество“.

„Парламентарната република в момента е на прага на бездна. Ние трябва да посрещнем тази опасност в очите. Без реформа в институциите, в правораздавателната система ние не можем да преминем през нея“, категорична бе тя.

Йорданова се надява „жалката картинка с неявяването на институциите пред комисията“ да не се повтори, защото това е вредно за самите институции. Това показва, че административни ръководители на определени съдилища, прокуратура се влияят много от политическия пейзаж, което е недопустимо, обясни тя. Според нея самото изсветляване и поставяне във фокуса на общественото внимание е крачка напред.

Ще настояваме да се търсят законодателни мерки за решаване на част от черните дупки, които правят възможни подобни схеми, каза Йорданова.

Относно връчването на мандатите от президента за съставяне на правителство, Надежда Йорданова изтъкна, че в парламентарната група не е обсъждан вариант, при който ПП-ДБ да се окажат втората по големина група в парламента и те да получат втория проучвателен мандат.

„Не можем да ходим с лека ръка на толкова много избори“, отбеляза тя, но подчерта, че коалицията ПП-ДБ не може да продължава да функционира по начина, по който досега се е случвало.

ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия мандат

„Първи въпрос, който трябва да решим като партньори, е как си представяме формулата за управление на България. Без да постигане на съгласие за това, ние трудно можем да преминем към отговор на следващите въпроси, защото парламентарната република е пред заплаха и ние трябва да го виждаме. Мисля, че е време съвсем трезво да си дадем сметка накъде сме засилили държавата“.

Според нея е реална опасността този парламент да бъде парламентът на временните комисии.

Цялото интервю на Ирина Недева и Силвия Великова с Надежда Йорданова в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.