понеделник, 15 април, 2024 година.

Народното събрание гласува създаване на временна комисия, свързана с дерогацията, ползвана от „Лукойл“. Депутатите гласуваха комисията да бъде създадена на паритетен принцип, но не успяха да изберат председател.

Първоначално за разглеждане в пленарна зала постъпиха два проекта на решения – единият с вносител „Продължаваме промяната – Демократична България“ , а другият с вносител ГЕРБ-СДС. Впоследствие народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС направи редакционни поправки, свързани с името, които бяха приети от пленарната зала. Бе прието временната комисия да установи икономическия ефект за България от изисканата и предоставена дерогация, от която се е ползвала „Лукойл“, както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението. След като гласуването на редакциите депутатите от ПП-ДБ заявиха, че оттеглят внесеното от тях проекторешение. Така на гласуване бе подложено само решението на ГЕРБ-СДС и то бе прието със 151 гласа „за“и 33 „против“.

Поименният състав на комисията бе гласуван анблок. От ГЕРБ-СДС бяха избрани депутатите Александър Иванов, Георг Георгиев, Красимир Вълчев, Христо Гаджев и Десислава Трифонова, от ПП-ДБ – Радослав Рибарски, Васил Стефанов, Ивайло Мирчев и Искрен Митев, от ДПС – Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш, от „Възраждане“ – Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев, от „БСП за България“ – Атанас Зафиров, а от „Има такъв народ“ Александър Вълчев.

Поименният състав на комисията бе гласуван със 180 гласа „за“ , един – „против“ и трима „въздържали се“.

Ще има ли предложения за председател попита Росен Желязков, след като такива не бяха направени. Желязков изтъкна, че по аналогия с предходното решение тази процедура е изчерпана.

Безумно решение, взето от нашите евроатлантици, каза Цончо Ганев във връзка с отмяната на дерогацията във вот различен от общия. Групата на „Възраждане“ гласувахме против.