понеделник, 20 май, 2024 година.

Не е вярно твърдението, че младите хора не се интересуват от българския език. Това заяви в интервю за БТА Евелина Гечева от сайта „Академика БГ“ по време на тазгодишното издание на инициативата „Бъди грамотен“, която се проведе днес в Стара Загора. Тя посочи, че нивото на грамотност в Стара Загора е много високо. „Личи си, че литературата, четенето и книгите тук са на почит. Това е така, защото голяма част от хората, които се включват в нашия правописен маратон, са много интелигентни. Нека не забравяме, че Стара Загора е и университетски град и за нас не е изненада, че именно тук малки и големи се представят толкова добре“, обясни тя.

Кампанията „Бъди грамотен“, която за поредна година гостува в града на липите, се организира от 2009 година от „Академика БГ“ с подкрепата на община Стара Загора, както и други български общини и неправителствени организации, каза още Гечева.

„Регламентът е прост и се състои в решаването на тест, който е съобразен с три възрастови групи- за начален, прогимназиален и гимназиален етап на обучение. Като в последния могат да се включат и възрастни, отдавна завършили своето образование. Целта на кампанията ни е да даваме безплатни правописни консултации и да обясняваме на хората къде са настъпили промени. Защото не всеки знае как се пише думата „интернет“ с главна или малка буква, защото във времето това се променяше. От друга страна, искаме да предизвикаме интерес към българския книжовен език и да утвърдим правилното писане като важно умение, да го подредим сред водещите ценности на българина. Затова използваме дните през месец май, когато имаме два големи празника- църковният празник на светите братя Кирил и Методий- 11 май и 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, разкри още Гечева.

И допълни, че „имаме задачата и да възпитаваме любов към езика, както и уважение към правописните норми, защото напоследък забелязваме, че те се неглижират. Все повече се гледа какво се пише в интернет и се смята, че това е правилно. Но всъщност правилно е само това, което е указано в речника или в академичната граматика, всичко останало са интерпретации и свободни желания на някой да напише нещо по предпочитан от него начин. Както има правила за всяко нещо, така има и правила за писане и те трябва да се спазват и не трябва да се променят толкова често“, каза Евелина Гечева.

„На нашите събития ние каним хората да решат един тест като им казваме, че могат да спечелят награда. И така на тях им става много интересно. Това не е спортно състезание, не е концерт, за който трябва да си купиш билет, а е напълно безплатно и всеки сам пред себе си може да види къде греши и къде не. Нашата цел не е да покажем, че младите са неграмотни, напротив искаме да стимулира у тях интереса към правилното писане, към спазването на нормите и те да знаят, че не е трудно. А напротив, много лесно е да се научиш, ние използваме по-стари методики, където чрез проверка се установява дали е правилно написано, и с по-простичък начин обясняваме правописните правила. Според експертът в учебниците тези правила са по-трудно обяснени и по по-сложен начин са направени самите учебници, което затруднява дори и учителите. Тя припомни, че в тясна връзка с правилното писане върви и четенето на книги, затова трябва да се чете повече.

Кампанията „Бъди грамотен“ има много добри отзиви от родителите, те я намират за много полезна. Първите престрашили се ученички от Стара Загора днес бяха две деца от Шесто Основно училище „Св. Никола“, които показаха завидни езикови знания.

В съботния ден предстои инициативата да се проведе в Русе, а на 25 май ще гостува в Козлодуй.