понеделник, 15 април, 2024 година.

Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата около него. Това каза бившият главен прокурор Сотир Цацаров пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В момента Цацаров е завеждащ отдел във Върховната прокуратура.

Като главен прокурор не съм имал информация за този човек и групата около него. Не съм имал никакъв интерес такава престъпна дейност да има „похлупак“, заяви Цацаров, цитирайки думи на съдия Владислава Цариградска пред временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Цацаров свърза говоренето срещу него с делото срещу осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, който беше пуснат условно предсрочно. Той припомни, че е отправил искане за възобновяване на процеса пред върховния съд с довод, че двама от членовете на апелативния съд, които пуснаха предсрочно мъжа от затвора, е трябвало да се отведат.

Не се срамувам от това, което съм направил с един осъден убиец. Сега бих направил същото – да откажа трансфер до Австралия и да искам възобновяване, каза Сотир Цацаров.

Никога не съм заплашвал съдии. Никога не съм разпореждал да се пускат публикации срещу съдия Цариградска, заяви още бившият главен прокурор.