сряда, 19 юни, 2024 година.

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат – дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия „Величие“.

Три от мандатите изглеждат ясни – бившият вътрешен министър Христо Терзийски от ГЕРБ, Димчо Димчев, който не е от Кюстендил или региона, от „Възраждане“ ,и бизнесменът Николай Златарски от Дупница от ДПС.

За четвъртия могат да се конкурират с Радослава Чеканска, досегашен депутат от ГЕРБ, втора в листата с 2 666 преференции, дупничанка.

Резултатът на ГЕРБ в избирателния район е 10 052 гласа, или 30,89%, но дали това ще стигне за втори мандат – предстои да се разбере.

Коментарите последните часове са, че четвъртият мандат отива при малко известната Росица Калинова от партия „Величие“. Родена е в с. Бъзовец, област Русе. Завършила е право и философска школа към Атинския университет за изучаване на нов гръцки език, както самата разказва. Предприемач е в сферата на търговията с дрехи, платове и конфекция.

За „Величие“ в Кюстендилско са гласували общо 1 367 души или 4,02% от упражнилите правото си на глас.