понеделник, 4 март, 2024 година.

Към момента пречиствателната станция в с. Синеморец не функционира, поради което отпадъчните води се заустват непречистени в съществуващата канализационна шахта, а оттам в морския залив. Това пречи на туристическата дейност на територията на общината, както и на поминъка на местните. Това каза кметът на Община Царево Марин Киров, който днес участва в Бургас в среща на Областния съвет за развитие на региона, съобщиха от пресцентъра на областнтата управа.

Киров посочи, че Черно море е държавна граница и пречистването на отпадъчните води трябва да бъде приоритет не само на общините, но и на целия Югоизточен район, както и на държавата.

На заседанието бяха разгледани плановете за интегрирано развитие на общините Камено, Сунгурларе и Царево. Единодушно бе прието предложението на Община Царево за обявяване на реконструкцията на пречиствателната станция за проект с регионално значение.

БТА припомня, че без пречиствателни станции по Южното Черноморие освен Синеморец са селата Атия, Варвара и град Ахтопол.